Valjevo naopačke

Pokretna CAMERA OBSCURA
Oktobarska akcija Inicijative za Dom umetnosti, Valjevo

Autor: Bojana Andrić

Kustos: Kristina Grebenar

Kustos dokumentarista: Andjela Milinković

valjevo-upside-down-english-text

Umetnička instalacija Valjevo naopačke ima za cilj da interpretira vizuelni identitet Valjeva kroz kameru opskuru. Naime, prelamanjem zraka svetlosti kroz otvor malih dimenzija na zidu konstrukcije, stvara se lik spoljašnjeg pejzaža u njenoj unutrašnjosti. Dobijena refleksija razlikuje se od „originala“ samo po pitanju jednog detalja – rotirana je za 180 stepeni. Kamera opskura je izum koji datira još iz antičkog sveta.

Reč je o veoma jednostavnoj napravi koja ima potencijal da posmatraču ponudi potpuno drugačiji pogled na realnost. Ona takođe postavlja pitanje: koji je od optičkih privida prvi, originalan, stvaran? Slike, koje smo u stanju da opazimo čulom vida, duguju svoju vizuelnost prelamanju svetlosnih zraka u našem oku. Dakle, ono što smatramo stvarnim, jednako je iluzija kao izokrenuti lik koji vidimo unutar kamere opskure. Jedna naizgled banalna promena ugla posmatranja podstiče na razmišljanje o entitetima koji su vremenom počeli da se podrazumevaju, koji se uzimaju kao takvi.

Ova instalacija omogućava autorki da kadrira odrđena mesta gradskog pejzaža na koja želi da skrene pažnju. Prvi put je postavljena u Beogradu pod nazivom Je l’ ti možeš da vidiš iza ćoška?, gde je kritikovan odnos prema nasleđu Savamale, jednog od najstarijih delova grada. Ovaj put će unutrašnjost kamere opskure biti ispunjena likom Valjeva i to baš onim delovima grada koji svojim izgledom imaju mnogo toga da kažu.

Ulaskom u zamračenu sobu i uranjanjem u izvrnutu sliku, posmatrač ima priliku da ponovo proveri svoja ubeđenja; da doživi ovaj grad kao estetski bogato jezgro; da se zapita o kontradikcijama koje jedno mesto može da nosi. Lik unutar kamere opskure, koji doslovno prikazuje Valjevo okrenuto naopačke, postavlja mnoga pitanja: šta je pošlo naopačke u ovom gradu; šta je to što nam smeta kada boravimo u njegovim ulicama; šta smo uradili po pitanju revitalizacije mesta koja su nam važna; da li smo iskoristili potencijal ovog grada; da li smo odgovorni ili se igramo odgovornosti?

Zastanite, provedite koji trenutak u mračnoj
sobi sa odrazom Valjeva i sagledajte šta je to što ovde ne štima. Možda okrenuta slika donese neko rešenje ili bar priznanje, možda nam pokaže gde grešimo. U intimi kamere opskure, primetićete da ovaj gradi ima i neka druga lica koja nisu očigledna, već je potrebno izdvojiti neko vreme da se oči priviknui da slika postane jasna.

Kristina Grebenar

ilustracija

DIZAJN ILUSTRACIJE I MAPE: Vlada Stevanovic

Mapa Camera obscura

O Inicijativi za Dom umetnosti:

https://www.facebook.com/domumetnosti/info

Tranzitna Camera Obscura na Mikser festivalu 2013- “Jel ti možes da vidiš iza ćoška?” :

http://bojanaandric.com/foto/izlagane-fotografije/camera-obscura-mikser-kustosiranje