Jel ti možes da vidis iza ćoška?

KUSTOSIRANJE NA MIKSER FESTIVALU 2013 “DOŽIVLJAJ U POKRETU”

 

CameraObscura_Mikser13

 

O projektu: http://kustosiranjemikser2013.blogspot.com/

Proces nastanka BLOG: http://kustosiranjemikser2013.blogspot.com/p/3-dnevnik-rada-umetnickih-timova-diary.html

http://mikser.rs/

 

Autor: Bojana Andrić

Kustos: Kristina Grebenar

Kustos dokumentarista: Anđela Milinković
Savamala u TRANZITU  kroz Kameru Opskuru

Kamera Opskura je jednostavna optička naprava. Njena prva funkcija bila je naučna, a zbog preciznosti perspektive projekcija, postala je pomagalo slikara. Kamera Opskura je početak svih početaka fotografije, preteča fotografskog aparata.

Transformacijom prikolice kamiona u Kameru Opskuru, u koju posetioci mogu da uđu, stvorena je prilika da se doživi panorama Savamale na jedinstven način. Naime, realna slika kadriranog segmenta savamalskih ulica se kroz prost objektiv projektuje na zid male prostorije. Zraci se presecaju i stvaraju obrnuti lik savamalskog prizora, naopačke, titrajući u vazduhu. Svakog dana, preparkiravanjem kamiona, drugi kraj Savamale je ukadriran i fotografija tog  kadra izložena, tako da samo delo prolazi kroz promene tokom šest dana trajanja izložbe. Šestog dana rad je kompletan.

Ova instalacija ima za cilj da podstakne razmišljanje o različitim uglovima iz kojih se Savamala može posmatrati, kao i o putu na kojem se nalazi. Ona postavlja pitanje: Da li je sve u Savamaloj naopačke?

Saradnik pri fotografisanju: Bojan Arsenović

KUSTOSKI TEKST

http://bojanaandric.com/uncategorized/can-you-see  – ENGLISH